Column Noodopvang vluchtelingen in Lingewaard


Vrijdagavond 9 oktober, de gemeente heeft een brief uit laten gaan naar de inwoners in Gendt om hen deelgenoot te maken en vragen te beantwoorden over de 72-uurs opvang van vluchtelingen in sporthal Walburgen.  

Providentia zit die avond vol met inwoners uit Gendt, geïnteresseerde en bezorgde mensen. Gendtenaren die graag willen horen wat hen te wachten staat en hoe alles geregeld is. Maar ook om vragen te stellen of hun zorgen te uiten. 

Burgemeester Marianne Schuurmans, opent de bijeenkomst. Zij maakt een vergelijking met de exodus tijdens de 2e wereldoorlog en de nu ontheemde Syrische gezinnen. Marianne Schuurmans geeft aan dat zij zich als burgemeester verplicht voelt ook een steentje bij te dragen aan deze onnoemlijke problematiek. Tegelijkertijd geeft zij aan dat zij als burgemeester de problemen van Nederland, Europa en de wereld, rondom deze vluchtelingen niet kan oplossen. En dat geldt ook voor het gemeentebestuur of de inwoners van Lingewaard.

120 vluchtelingen, waaronder veel gezinnen en 6 kinderen onder 1 jaar, zullen tijdelijk in Gendt verblijven. Haar betoog levert een voorzichtig applaus op. Aansluitend worden vragen gesteld. Uiteraard zijn er zorgen over het verschuiven van diverse sportwedstrijden en toernooien. Natuurlijk zijn er vragen over veiligheid en is er onvrede over deze tijdelijke opvang. Maar boven alles overheerst in Gendt die avond warmte en begrip. 
Diverse opmerkingen passeren de revue. Heeft de gemeente wel gedacht aan de veiligheid van de kinderen met zwemwater in de buurt. Is er hulp nodig om de mensen deze dagen bezig te houden. Zijn er wel knuffels voor de kleintjes of voldoende kleding.
Al napratend zegt een van de aanwezigen: ‘Laat deze mensen maar gewoon hier komen en kunnen wij dan geen permanent onderdak bieden aan deze groep Syrische gezinnen’.  Een van de meest ontroerende momenten van deze avond.

Na een drukke werkweek en vermoeid togen we naar Providentia. Op vleugels en met een dikke keel van alle emoties gingen we naar huis. Gendt staat bekend om de saamhorigheid. Wat zijn deze inwoners een voorbeeld voor veel andere gemeentes. En wat waren we trots daar getuige van te mogen zijn.

Lokaal Belang Lingewaard
Actief, Betrokken en Correct


NB
Intussen is het bericht tot ons gekomen dat deze groep vluchtelingen de komende weken onderdak zal krijgen in Leek. Vanavond (maandag 12 oktober) is al een groep vertrokken, morgen zullen de anderen naar Leek gaan.

Lees hier het persbericht Gemeente Lingewaard>> 

© Leijser.nu