Column: Wie is verantwoordelijk

Wie is verantwoordelijk?

In de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag werd er een klap gegeven op het Preventie en Handhavingsplan alcohol en jongeren.

Geen populair onderwerp onder jongeren. Er is veel overleg geweest met alle betrokkenen over dit onderwerp. Lokaal belang Lingewaard is blij dat er vooral wordt ingezet op preventie. Wij zijn van mening dat preventie moet prevaleren boven handhaven. Door alle campagnes worden jongeren zich er steeds meer van bewust dat alcohol onder de 18 jaar niet goed is. Tijdens de politieke avond was het voor ons dan ook verhelderend om van jongeren zelf te horen hoe zij om gaan met alcoholgebruik.
Naast de eigen verantwoordelijkheid dragen ook de directe leefomgeving, zoals ouders, scholen, sportkantines en verenigingen een verantwoordelijkheid hierin. Lokaal Belang Lingewaard is van mening dat er met deze verordening een goede stap is gezet in het lastiger maken voor jongeren om aan alcohol te komen. Dat er naast preventie ook gehandhaafd moet worden wanneer jongeren toch de fout in gaan, is voor ons vanzelfsprekend. Want er zijn nog steeds mogelijkheden voor jongeren om aan alcohol kunnen komen. Lokaal Belang Lingewaard wil dan ook realistisch blijven in de verwachtingen.
Alcohol gebruik onder jongeren zal nooit helemaal verdwijnen, maar iedere jongere die tot zijn achttiende geen alcohol drinkt is er één. 

Lokaal Belang Lingewaard
Actief, Betrokken en Correct


Column gemeentepagina Gemeentenieuws 15-12-14

© Leijser.nu